Als je vaak lange ritten fietst dan is het hebben van een goed en comfortabel zadel erg belangrijk. Zadelpijn kan het fietsplezier in de weg zitten en daarom wil je dit zo veel mogelijk voorkomen. Daarnaast kan een zadel je prestaties beïnvloeden. Ga je dus voor de beste prestaties, dan is het belangrijk een zadel te hebben wat bij jouw lichaam past.

Meten is weten, ook voor je fietszadel

Het antwoord op de vraag ‘Wat is het beste racefietszadel?’ is voor iedereen verschillend. Het zadel dat het beste is voor jou heeft te maken met de breedte van je zitbotje. Om er zeker van te zijn dat je het juiste zadel hebt raden we je aan om dit te laten meten door een bikefitter maar je kan dit ook zelf thuis meten.

Zelf thuis je zadelmaat meten

Het zelf meten van de juiste zadelbreedte is heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt, is een stuk karton, een meetlint, een pen en een stevige ondergrond om op te zitten. Hier is hoe je dit eenvoudig kan meten:

  1. Leg het stuk karton op een stevige ondergrond en ga er op zitten. Blijf een tijdje zitten om er zeker van te zijn dat de afdrukken duidelijk te zien zijn.
  2. Als het goed is zie je nu twee afdrukken van jouw zadelbotjes in het karton. Zet in het midden van beide afdrukken een kruisje.
  3. Meet de afstand tussen de kruisjes. Dit is de afstand tussen jouw zitbotjes.

Aan de hand van de gemeten afstand kan je per merk kijken welke maat zadel je nodig hebt.

Waar moet een goed zadel voor de racefiets aan voldoen?

Een goed racefietszadel voorkomt zadelpijn, is comfortabel en stabiel en is niet te zacht. Ondanks dat ‘het beste zadel’ niet bestaat zijn er zeker zadels die beter beoordeeld worden dan anderen. Wil jij weten welke zadels de beste beoordeling krijgen? We hebben er vijf voor je op een rij gezet.

Beste racefiets zadel voor heren: Specialized S-Works Power met Mirror

De Specialized S-Works Power met Mirror is een erg populair zadel wat door vrijwel elke fietser goed beoordeeld wordt. Dit zadel bevat een speciale mirrortechnologie die comfort en prestatie naar een hoger level tilt. Hij is ontwikkeld door middel van 3D-printing uit een vloeibaar polymeer, waardoor jouw anatomie perfect wordt weerspiegeld. In combinatie met de gebogen, getunede FACT-carbonschaal en ultralichte rails krijg je een hoogwaardig zadel dat jou helpt om optimaal te presteren.

Beste racefiets zadel voor dames: Fizik Vento Argo R1

De Fizik Vento Argo R1 is een populair dameszadel voor prestatiegerichte fietsers. Het zadel heeft een volledige carbon constructie, waardoor het erg stijf en licht is. De vorm van het zadel is aangepast op een diepere zithouding waarmee de aerodynamica wordt bevorderd. Ook heeft het zadeldek extra grip gekregen waardoor je niet gaat schuiven en altijd in de optimale fietshouding blijft zitten. Dankzij Fizik’s Type 1 Foam onder het zadeldek zit je altijd comfortabel zonder dat prestaties negatief beïnvloed worden.

Beste prijs-kwaliteit: Selle Italia Sport Gel Flow

Het Selle Italia Sport flow zadel met gelvulling is de ideale combinatie tussen een sportief en een comfortabel zadel. Het zadel biedt de ultieme balans tussen een aerodynamisch design en een hoog comfort, en is geschikt voor mensen met weinig ruimte tussen de zitbeenderen. De aantrekkelijke prijs maakt dat dit zadel bovenaan staat als het gaat om prijs-kwaliteit verhouding. 

Meest comfortabele racefiets zadel: SQlab 612 Ergowave Active 2.1

De 612 Ergowave Active 2.1 is een erg comfortabel zadel dat geschikt is voor zowel racefietsen als mountainbiken. De golvende Ergowave vorm en hoge achterkant zorgen voor perfecte stabiliteit en een goede drukverdeling waarmee je optimaal kracht kunt overbrengen. De vernieuwde zadeltechnologie van SQlab zorgt ervoor dat het zadel de trapbeweging volgt wat het comfort verhoogt, de tussenwervelschijven mobiliseert en de druk op de zitbotten minimaliseert. Dit maakt het gelijk een van de beste zadels tegen zadelpijn.

De wildcard: PRO Stealth Performance AF Inox

Wat direct opvalt aan het Stealth Performance zadel van PRO is de ruime anatomische uitsparing. Dit voorkomt ongemakken bij de weke delen van het lichaam. Het zadel focust op aerodynamica, wat je zal merken aan jouw fietsprestaties. Het zadel is met carbon versterkt en daarom bijzonder stijf, wat ook helpt wanneer prestaties voor jou op #1 staan. Dankzij de stompe, bredere neus wordt druk op het zitvlak ideaal verdeeld, zodat je onderweg niet met fysieke ongemakken te maken krijgt.Kleppers, de podcast - #11 Zadelpijn
Vandaag duiken we in de wondere wereld van zadels. Hoe kies je de juiste? Is dat er eentje met of zonder uitsparing? En waarom zorgt juist een te zácht zadel voor zadelpijn? Je hoort het van Mark Kikkert, product development manager bij PRO.

Kleppers, de podcast is een samenwerking tussen Shimano en Fondo, de bekroonde trainingsapp van de KNWU

No items found.