Waarom kiezen voor een full suspension mtb?

Binnen het mountainbiken bestaan verschillende subdisciplines, waarbij ook weer een eigen type moutainbike hoort die daar het meest geschikt voor is. Dat betekent echter niet dat de lijnen in het gebruik over het algemeen heel strak zijn. Zo zijn free ride en downhill mountainbiken subdisciplines waarin veelal op full suspension mountainbikes (fully’s) gereden worden. Desalniettemin is de fully ook buiten deze subdisciplines met een flinke opmars bezig. 

Full suspension mountainbikes hebben naast een vering in de voorvork ook een vering in het frame. Hierdoor worden er meer schokken opgevangen wat deze mountainbikes geschikt maakt voor de meest ruige terreinen. Doordat ook de achtervering meeveert is de fiets makkelijker te controleren en reageert hij voorspelbaarder bij obstakels. Dit in tegenstelling tot een hardtail mountainbike, waarbij alleen een vering in de voorvork geplaatst is. Hardtail mountainbikes zie je veel terug in het cross country mountainbiken

Zoals gezegd zijn full suspension mtb's in Nederland niet per se noodzakelijk, maar is de keuze tussen een fully en een hardtail heel persoonlijk.

De beste full suspension mountainbikes van 2024

Beste voor beginners

Scott Spark 970

De Scott Spark 970 is een fijne trail mountainbike en de beste keuze voor beginners en iedereen die een beperkter budget heeft. De fiets is gemaakt voor technische trails en laat je zonder problemen over de meest ruige terreinen rijden. De demper en de geometrie van het frame zorgen voor veel comfort, en het schakelsysteem schakelt soepel en snel. Door het aluminium frame is de fiets wel wat zwaarder is, maar daardoor kan de prijs ook laag gehouden worden.

beste full suspension mountainbike - scott spark
📸 Scott

Beste prijs-kwaliteit verhouding

Ghost Lector FS SF Advanced 

De Ghost Lectop FS SF Advanced is een hoogwaardige fiets met de beste prijs-kwaliteit verhouding. De Rock Shox voorvork en achterdemper bieden veel controle en comfort tijdens je ritten. De Eightpins dropperpost zorgt ervoor dat je zadel nog verder het frame in kan zakken. Het carbon frame is licht van gewicht waardoor je makkelijk hoge snelheden haalt en dankzij de Formula Cura 2 hydraulische schijfremmen met 180 mm remschijven heb je krachtige remprestaties onder alle omstandigheden.

beste full suspension mountainbike - Ghost lector advanced
📸 Ghost

Beste overall 

Lapierre XR 7.9

De Lapierre XR 7.9 is een top kwaliteit full suspension mountainbike waarmee je hard over single trails kunt rijden. Dankzij het lichtgewicht carbon frame en de hoge kwaliteit schakelonderdelen kun je op hoog tempo jouw ritten fietsen en de lichte Fox voorvork en demper zorgen voor veel controle en comfort. De banden op de fiets zijn de Maxxis Rekon EXO Race banden, welke licht en soepel rollen en goed beschermd zijn tegen lek rijden.

beste full suspension mountainbike - scott sparkbeste full suspension mountainbike - Lapierre xr
📸 Lapierre

Beste voor competitieve fietsers 

Ghost Lector FS SF Pro

Ben je een serieuze mountainbiker en ben je op zoek bent naar een mountainbike met de hoogste kwaliteit onderdelen waarmee je topprestaties kunt neerzetten? Dan raden we de Ghost Lector FS SF Pro aan. Met zijn lichte gewicht fiets je gemakkelijk op hoge snelheid door de heuvels en bergen. De DT Swiss voorvork en achterdemper absorberen moeiteloos schokken en hobbels, waardoor je vol vertrouwen aan afdalingen kunt beginnen. Met de Shimano XTR 1x12-speed afmontage heb je een breed bereik aan versnellingen. De carbon wielset optimaliseert de wendbaarheid van de fiets. Dankzij de krachtige hydraulische schijfremmen van de fiets kun je snel tot stilstand komen.

beste full suspension mountainbike - Ghost lector pro
📸 Ghost

Cannondale Scalpel Carbon 4 

Wil je jouw huidige mountainbike upgraden en ben je op zoek een hoogwaardige full-suspension mountainbike? Met de Scalpel Carbon 4 kan je jouw prestaties naar een hoger niveau brengen zonder in te leveren op comfort en controle. Dankzij het lichte carbon frame, de beste vering en de soepele schakelprestaties fiets je zonder problemen op hoge snelheid over de trails. De fiets is uitgerust met de nieuwe Flex Pivot chainstay wat zorgt voor nog betere demping en met de Shimano MT501 hydraulische schijfremmen kun je krachtig en veilig remmen.

beste full suspension mountainbike - cannondale scalpel
📸 Cannondale

 Toch liever een hardtail of elektrische mountainbike? We schreven al eerder een artikel over de beste mountainbikes van 2024 en de beste elektrische mountainbikes, waarin je alles over beide typen mountainbikes kunt lezen.

 Wil je weten hoe je de juiste framemaat voor jouw nieuwe fiets bepaald? In dit artikel vertellen we je alles over het bepalen van de framemaat voor je mountainbike.

Tip voor mountainbikers: MTBroutes.nl

MTBroutes.nl is hét platform voor mountainbikers. Zo vind je er het meest complete overzicht van alle permanente, bewegwijzerde mountainbikeroutes in Nederland. Naast het overzicht van alle routes bevat het platform onder andere routebeoordelingen en reacties van andere mountainbikers, inclusief videobeelden van de diverse routes. Ook kan je op MTBroutes.nl terecht voor relevant nieuws en krijg je inzicht in welke toertochten er in jouw buurt worden georganiseerd. En dat alles 100% gratis!

Naar het platform Naar alle routes
No items found.