Overig

Uitleg bij het uitvoeren van trainingen op Zwift met Fondo Pro

Met Fondo Pro is het mogelijk om - met een kleine omweg - trainingen uit te voeren op Zwift. Zo kun je dus ook binnen trainen als dat beter uitkomt. Dit artikel legt in twee stappen uit hoe dit werkt.

Geschreven door
KNWU Talentcoaches

Stap 1/2: Fondo-trainingen importeren in Zwift

Je hebt het volgende nodig om dit te kunnen doen:

 • Een computer (Windows of Mac) met daarop Zwift geïnstalleerd. Deze instructies zijn niet bedoeld voor je telefoon of tablet.
 • Een actief Fondo Pro abonnement (meer informatie)
 • Het gedownloade zip-bestand met daarin trainingen in Zwift-formaat. Als Fondo Pro-gebruiker heb je deze als het goed is al ontvangen per e-mail. Zo niet, neem even contact op via de chat.

Voer vervolgens de volgende stappen uit:

 • Zorg dat Zwift is afgesloten en niet meer op de achtergrond draait.
 • Pak het gedownloade zip-bestand uit. Dit zip-bestand bestaat uit een map met daarin .zwo-bestanden. Dit zijn de trainingen in Zwift-formaat.
 • Kopieer de volledige map genaamd ’KNWU Fondo trainingen’ (inclusief .zwo-trainingen) naar de volgende locatie op je computer:

  /Documenten/Zwift/Workouts/(JOUW_ZWIFT_ID)/

  Let op: ‘JOUW_ZWIFT_ID’ is een getal wat overeenkomt met jouw unieke Zwift-ID.

  Na het kopiëren ziet het er (ongeveer) als volgt uit:
 • Start vervolgens Zwift en kies ‘TRAINING’. Controleer of de trainingen zichtbaar zijn onder ‘KNWU Fondo trainingen’, zoals in het voorbeeld hieronder.
Na het succesvol kopiëren zullen de trainingen in Zwift verschijnen.

Verschijnen de trainingen niet in Zwift? Waarschijnlijk is er iets misgegaan bij het kopiëren van de map. Controleer of alles goed is gegaan en bekijk onderstaande uitlegvideo van Zwift zelf:

Stap 2/2: Een Fondo-training uitvoeren op Zwift

Bovenaan elke training vind je het nummer dat je nodig hebt om de juiste training in Zwift te kiezen.
In de titel van de training vind je het unieke nummer.

Let op: De trainingen in Zwift zijn gebaseerd op basis van vermogen in plaats van hartslag. Om op de juiste intensiteit te kunnen trainen is het daarom belangrijk om eerst je FTP-waarde (Functional Treshold Power) te bepalen. Dat kan met één van de drie tests die Zwift daarvoor aanbiedt in haar app. Op deze pagina (engelstalig) vind je hier meer informatie over. Wij adviseren de normale ‘lange’ test in Zwift.

Na het instellen van je FTP kun je echt aan de slag met de Fondo-trainingen. Om te weten welke training je moet kiezen uit de lange lijst met trainingen in Zwift gebruik je het nummer van de training uit Fondo. Dit nummer vind je in de titel van iedere losse training (zie afbeelding). Bijvoorbeeld '#13', '#78a', of '#104'. Vervolgens zoek je in de lijst met trainingen in Zwift de corresponderende training op. Selecteer de training en kies ‘WORKOUT’. Je kunt nu beginnen met fietsen en Zwift zal je gedurende de training van instructies en feedback voorzien. Succes met trainen en vergeet deze na afloop niet af te vinken!

Selecteer een training en kies WORKOUT om te trainen!

💡 Tip: Nu je alle Fondo-trainingen in Zwift hebt staan, kun je ook af en toe kiezen voor een kortere, langere, zwaardere of lichtere variant op de training die in je trainingsprogramma staat, of een losse training kiezen om te doen. Via ‘tags’ kun je alle losse trainingen bekijken per trainingsvorm.

Verder lezen:

No items found.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo