De term gluten en vooral glutenvrij is iets wat je steeds vaker hoort. Met name komt dit door een stijgend aantal met mensen die gediagnosticeerd worden met een glutenintolerantie. Echter is er ook een groep die glutenvrij eet, maar geen last heeft van coeliakie of een verhoogde gevoeligheid voor gluten. Een glutenvrij dieet volgen zonder medische indicatie kan slecht zijn voor je gezondheid.

Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in granen en graanproducten. Deze eiwitten vormen een zogeheten glutennetwerk wat essentieel is voor een goed deeg. Een glutennetwerk bestaat uit gliadines en glutenines en ieder graan heeft hierin een ander verhouding.

In producten gemaakt van bepaalde granen zitten gluten, waaronder in brood, pasta, crackers en koek. Omdat gluten zorgen voor een goed netwerk zit het ook vaak in producten als bindmiddel.

De essentie van gluten

Zoals benoemd is het niet verstandig om een glutenvrij dieet te volgen, wanneer dit niet noodzakelijk is. Gluten bevatten namelijk veel essentiële voedingsstoffen en houdt je glucosehuishouding op peil. Graanproducten - en dan met name volkoren graanproducten - zijn onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze verlagen het risico op bepaalde chronische aandoeningen en leveren daarnaast vezels en voedingsstoffen, zoals eiwitten.

Vooral eiwitten en sport worden vaak in één adem genoemd. Deze zitten namelijk vol aminozuren, die dienen als een belangrijke bouwstof voor je lichaam. Ze zorgen ervoor dat je spieren herstellen na een training en dragen bij aan de spieropbouw.

Daarbij bevatten sommige granen zelfs meer eiwitten per 100 gram dan een ei. Het eten van een volkoren snee brood zorgt dus dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Belangrijk dus voor sporters die na een fietsrit voldoende eiwitten willen binnenkrijgen.

Sporters die geen coeliakie hebben of niet gevoelig zijn voor gluten hebben weinig baat bij een glutenvrij dieet. Dit heeft namelijk geen direct positief effect op de sportprestatie of het verminderen van buikklachten (Lis, Fell , Ahuja, Kitic, & Stellingwerff, 2016).

Het vermijden van gluten zonder bovengenoemde medische indicaties kan bovendien nadelige effecten hebben voor sporters. Door gluten te vermijden kan het namelijk lastig zijn om voldoende vezels en voedingsstoffen, zoals koolhydraten, binnen te krijgen.

Granen en pseudogranen

Granen zijn eetbare zaden afkomstig van verschillende soorten grassen, de familie Poaceae. Pseudogranen daarentegen zijn geen echte granen, omdat zij niet afstammen van deze grassenfamilie. Wel bevatten zij eenzelfde palet aan voedingsstoffen. Van nature zijn pseudogranen glutenvrij. Omdat deze pseudogranen geen gluten bevatten rijst het minder goed, wat ten koste gaat van de structuur en het volume. Het meel van glutenvrije granen kan wel verwerkt worden in brood, bij een inmenging van 20%.

Granen in ons voedingspatroon

Voor iedere sporter is brood een goede basis. Het zorgt voor de juiste koolhydraten en eiwitten, de brandstof die sporters nodig hebben om te kunnen presteren. Ze zorgen voor energie en bovendien voor het herstel van spieren. Ook de vezels, vitamines en mineralen hebben een positief effect op onze gezondheid.

Bij GrainLabs bekijken we op welke manier we granen op een optimale manier een rol kunnen geven in ons voedingspatroon. De doelgroep sporters hebben wij via onze repen bereikt. De eerste repen zijn speciaal voor wielrenners ontwikkeld, waarbij de focus ligt op de juiste verhouding van koolhydraten, eiwitten en vezels.

Wil je meer weten over onze producten? Lees hier meer!

15% korting bij GrainLabs

Speciaal voor gebruikers van de Fondo app, biedt GrainLabs 15% korting aan in de webshop. Hier vind je een ruim assortiment aan producten die jou als sporter naar nóg betere prestaties gaan helpen. Download de Fondo app om de kortingscode te bemachtigen!
Naar de GrainLabs webshop
Download de Fondo app