Tips en inspiratie

Fiets ophangen aan de muur? Dat doe je zo!

Of het nu gaat om ruimtebesparing of simpelweg je fiets als decoratiestuk in je huis. Met de juiste muurbeugel hang je jouw racefiets eenvoudig op aan de muur.

KNWU Fondo
Geschreven door
KNWU Fondo

Waarom je fiets ophangen aan de muur?

In de intro van dit artikel gaven we je eerst de meest voorkomende redenen waarom je er voor zou kunnen kiezen om jouw racefiets, mountainbike of gravelbike aan de muur op te hangen.

Het neemt minder ruimte in beslag

Die eerste is ruimtebesparing. Dit is bijvoorbeeld wenselijk wanneer je gedwongen wordt om jouw fiets binnenshuis of in een garage of schuurtje te stallen, maar waar hij dan eigenlijk ook direct in de weg staat. Met behulp van een ophangbeugel hang je jouw sportieve fiets netjes aan de muur, zodat dit geen woonoppervlak of loopruimte in beslag neemt.

Je fiets als decoratiestuk

Reden twee die we aanhaalden zit in een hele andere categorie. Heb jij bijvoorbeeld een fiets die jou heel dierbaar is, om welke reden dan ook, dan kan je er voor kiezen om deze als decoratie aan de muur te hangen. Met een goede muurdrager die aansluit bij het interieur van je huis, kan die fiets het interieur he-le-maal afmaken. Ook als de desbetreffende fiets vanwege zijn looks aan de muur beland is bovenstaande natuurlijk van toepassing.

Gemak en ordening met een fietsophangsysteem

Een derde reden om je fiets aan de muur te hangen vinden we vaak terug in garages en schuurtjes. Als het op het ideale aantal fietsen aankomt, geldt n+1, waarbij n staat voor het aantal fietsen dat je nu bezit. Grote kans dat jij als lezer dus ook meerdere fietsen in het bezit hebt. Dankzij een goede fietshouder voor aan de muur hoef jij jouw fietsen niet meer tegen elkaar te zetten en te verplaatsen wanneer je vandaag nét die mountainbike die helemaal achteraan staat wilt gebruiken. Muurbeugels dienen in dat geval twee functies: gemak en ordening. 

fiets aan de muur hangen

Hoe bevestig je jouw fiets aan de muur?

Je hebt een aantal keuzes te maken. Wil je jouw fiets bijvoorbeeld horizontaal of verticaal ophangen? En wil je alleen jouw fiets ophangen, of wil je ook ruimte voor jouw accessoires? Verderop in dit artikel lichten we aantal van deze keuzes toe met concrete voorbeelden van fiets ophangsystemen. De meeste systemen op de markt zijn erg gebruiksvriendelijk, die qua montage te vergelijken zijn met het ophangen van een schilderijtje. Goed te doen dus.

Denk bij het bevestigen goed na over hoe hoog je de fiets ophangt. Maar ook over hoeveel ruimte je wilt besparen en of er – nu of in de toekomst – nog een fiets naast of onder moet kunnen.

Wat zijn de beste muurbeugels en ophangsystemen voor jouw fiets?

Zoals zoveel producten en gadgets in de wielermarkt, is er ook qua muurbeugels en ophangsystemen een enorm aanbod. Of je jouw fiets(en) nu horizontaal of verticaal wilt ophangen, de keuze is reuze. In dit artikel lichtten we drie verschillende opties uit.

 De BBB Cycling BTL-150 ophangbeugel

De BBB Cycling BTL-150 ophangbeugel

Deze stevige fiets ophangbeugel van BBB Cycling is de meest rechttoe-rechtaan optie in deze productcategorie. De beugel heeft een strak design en kan daardoor perfect verwerkt worden in vrijwel ieder interieur. Met deze inklapbare beugel hang je jouw fiets horizontaal op, waarbij de houders waarin je jouw fiets hangt voorzien zijn van schuimkussens, om krassen tegen te gaan.

Meer informatie over deze ophangbeugel of hem bestellen?
Dat kan hier, hier, hier of hier.

De Stasdock muurdrager

Een type muurdrager die snel aan populariteit wint is een variant zoals Stasdock aanbiedt. Met een dergelijke muurdrager hang je niet alleen jouw fiets aan de muur, maar heb je direct een plek om jouw accessoires – denk o.a. aan helm, bril en schoenen – op te bergen. Alles op één plek, zo weet je zeker dat je niets vergeet voor jouw volgende fietsrit en het ziet er stiekem ook nog eens erg gaaf uit.

Meer informatie over deze muurdrager of hem bestellen?
Dat kan hier of hier.

De Topeak Swing Up muurbeugel

In tegenstelling tot de vorige twee opties, is deze muurbeugel geschikt wanneer je jouw fiets verticaal aan de muur wilt hangen. Bij terugkomst na een rondje fietsen, klap je de minimalistische muurbeugel weer open, hang je jouw voorwiel aan de haak en that’s it! Dit type muurbeugels wordt vaak voorzien van een meegeleverde muurbumper, omdat het achterwiel anders tegen de muur aan hangt. Hou er in dit specifieke voorbeeld van Topeak rekening mee dat deze niet geschikt is voor wielen met hoge velgen.

Meer informatie over deze muurbeugel of hem bestellen? Dat kan hier, hier of hier.

Verder lezen:

No items found.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo