Begin maart moest ik naar Revalidatiecentrum Blixembosch in Eindhoven toe voor de medische screening bij een revalidatiearts en mijn VO2Max test(inspaningstest).

Ik had op de dag van de test en het gesprek met de arts mijn taxi; Taxi Goverde uit Zevenbergen, op tijd besteld. Ik kan al een aantal jaren geen auto meer rijden en ben dus afhankelijk van taxivervoer. Gelukkig had ik een chauffeur die mij kende, ik ken bijna alle chauffeurs bij  taxibedrijf Goverde, dat mij vervoerd naar alle medische instellingen/medische afspraken. 

Ik had samen met iemand die ik ken geluncht. Diegene ken ik toen ik in 2019 in Team ZeeBra zat, was diegene deelnemer bij de Libra Bikers (het team waar ik deel van uitmaakte in 2018 )en wij dus in hetzelfde hotel zaten. Ik heb daarna nog contact gehouden.

Even gezellig bij gekletst en toen was het al tijd om naar de revalidatiearts te gaan. Het gesprek met de arts is meer een formaliteit. Dat ging om het doornemen van wat je ingevuld had op het medisch formulier van de HandbikeBattle. Bij mij was dat hoofdzakelijk, mijn vele medicijnen, om te kijken of er nog wat veranderd was. De arts zei tegen mij “Jij weet niet beter, je bent er mee geboren”. Dat is natuurlijk wel de realiteit. Het gesprek was kort. Daarna had ik nog tijd over om even wat te drinken, voordat ik naar de VO2Max test moest. Ik zal hieronder even uitleggen wat een VO2Max test is.

VO2Max test staat voor maximale zuurstofopname en geldt als dé maat voor de conditie. De VO2Max test is een maximale inspanningstest op een fietsergometer, waarbij het volume en de samenstelling (O2, CO2) van de uitademingslucht meten. De fysiotherapeut, Christian van Niekerk, die de inspanningstest afnam, kende ik al. Hij was mijn buddy tijdens de HandbikeBattle in 2018 Libra Bikers. Hij wist dus ook hoe ik train en wat ik kon presteren. Ik heb in mei 2019 ook een inspanningstest bij hem gehad. Hij had dus als leidraad het vermogen wat ik draaide in 2019. Er was ook een sportarts aanwezig bij de inspanningstest. Hij keek naar de medische dingen(hartslag, longinhoud).

Eerst werd ik gewogen en daarna maakte Christian een hartfilmpje in rust. Toen mocht ik plaatsnemen bij de fietsergometer en werd mijn rolstoel goed vastgezet. Als eerste werd een longfunctie afgenomen, om te kijken wat mijn longinhoud was. Ik heb astma en gebruik hiervoor puffers(longmedicatie). Hierna begon de VO2Maxtest . Eerst ging ik draaien op weinig weerstand. Dit was 3 minuten.

De fietsergometer was zo ingesteld dat het steeds zwaarder werd. Ik moest net zolang doordraaien totdat ik niet meer kon. Christian moedigde mij aan en zei “Danielle je ziet de finish, maar je bent er nog niet”. Toen moest ik weer even terugdenken aan mijn deelname in 2018 en 2019. Na afloop van de test zeiden Christian en de sportarts dat ik van de revalidatiearts het eindoordeel kreeg. 

Gelukkig kreeg ik twee dagen later een email van de revalidatiearts van Revalidatiecentrum Blixembosch dat ik goedgekeurd ben. En dat wil zeggen dat ik deel mag nemen aan de HandbikeBattle.

No items found.