‘Elke week doe ik trouw de trainingen die Fondo adviseert… maar toen kwam er een kleine hik-up’

De trainingen uit het Fondo-schema bevallen Elisa Jochims goed. Het gaat lekker en het vertrouwen in de grote dag groeit met de dag. Tot er ineens een kink in de kabel komt. Elisa wordt ziek en kan een paar dagen niet trainen. Hoe pak je zo’n schema daarna weer op?

De voorbereidingen gaan voor Limburgs mooiste gaan gestaag verder. Het trainen gaat lekker. Elke week doe ik trouw de trainingen die Fondo adviseert. Soms de standaard training, soms de zwaardere variant, 3x per week. Maar toen kwam er een kleine hik-up. 

Een paar weken geleden zou ik een toertocht gaan fietsen met collega’s. Een mooie duurtraining met veel gezelligheid, dacht ik. Maar helaas, het werd iets anders. De avond voor de fietstocht kreeg ik koorts en de dag van de tocht had ik nog steeds koorts. Ik moest me afmelden en het feest ging niet door! Wat jammer. Na een paar dagen was ik weer koortsvrij, maar ik had nog geen energie om op de fiets te stappen om te gaan trainen. 

En hoe nu verder?

Ik was inmiddels een week verder… en toen kwam de vraag bij mij op: Hoe moet ik verder gaan met de voorbereidingen voor Limburgs Mooiste? Moet ik verder gaan waar ik gebleven was of moet ik verder gaan waar ik volgens het schema zou zijn? Ik wist het niet. Maar gelukkig heeft Fondo een chat functie waar ik de vraag kon stellen. In Fondo zit de knop: Chat met de coaches. Op Koningsdag stelde ik mijn vraag en de volgende ochtend kreeg ik al mijn antwoord … verder gaan waar ik volgens het schema was.  

Zo gezegd, zo gedaan. Alle trainingen gingen weer lekker, de ene wat zwaarder dan de andere. De VO2Max-training met 5 minuten ver boven mijn FTP en de sprinttraining met de korte zware intervallen vond ik heel zwaar. Mijn favoriete trainingen blijven de bloktrainingen van 5 minuten zwaar, 5 minuten licht fietsen.

Vol vertrouwen richting 3 juni

Afgelopen zaterdag fietste ik een lange duurtocht en ik was erg blij te merken dat mijn conditie en kracht beter was dan ik verwachtte. Dat geeft hoop voor Limburgs Mooiste. Ik heb nu al het vertrouwen dat ik van deze toertocht ga genieten. Het idee dat ik goed voorbereid ben, de kilometers in de benen heb en ook zware trainingen heb gedaan werken niet alleen voor de benen, maar ook psychisch is dat heel goed voor mij. Ondanks mijn korte onderbreking door ziekte heb ik veel vooruitgang geboekt. Fijn, zo’n trainingsschema (waarin ik zwaarder of meer kan trainen als ik dat wil) met een chat functie waar snel en duidelijk advies wordt gegeven. 

Nog 2 weken en dan kan ik laten zien wat ik waard ben :-)

Trainen voor Limburgs Mooiste - deel 2
Foto (ter illustratie): AGU

3 Juni komt dichterbij

Voor Simon Ransy stonden er de afgelopen weken sprinttrainingen op het programma. In ‘slechts’ 15 seconden alles eruit halen wat erin zit, klinkt misschien eenvoudig, maar het correct uitvoeren van de training bleek voor Simon toch iets lastiger dan gedacht. Terwijl de duurtrainingen in de aanloop naar Limburgs Mooiste steeds langer worden, begint ook Simon steeds meer vertrouwen te krijgen in zijn voorbereiding op de toertocht die slechts het begin van een drukke wielrenzomer voor hem is.

Daar ben ik weer. Week drie, vier en vijf van ons trainingsschema van Limburgs Mooiste zitten er op. Week drie was meteen een intensieve week. Die begon met duurtraining van 2:30 uur op zich niet al te moeilijk alleen is het soms wat gek om rond te fietsen met een lage hartslag maar later blijkt dat deze ritjes ook de herstelfase bevorderen. De hartslag in zone 1 en laat de benen maar draaien. Het vervolg van de van de week was een bloktraining en nogmaals een duurtraining van 3:30 uur. Dat we toch wat kilometers hadden gemaald deze week.

Trainingsvormen

Week vier was nog een week van redelijk diep te gaan met een vo²max-training, sprinttraining, en een duurtraining van vier uur. Zoals ik in mijn vorige tekst had besproken gaan we deze keer wat dieper in op de trainingen vo²max en sprinttraining: 

Vo²max-training: De duur van de vo²maxtraining “2uur” lang intensiteit was zwaar: vijf keer uw hit hartslag zoeken en dit 5 minuten volhouden. Erna kon je wel 15 minuten recupereren, maar toch na de vierde keer begonnen de benen goed vol te lopen en na de vijfde keer was ik bekaf. Wat was ik blij dat deze training gedaan was ;) 

Sprinttraining: Sprintjes trekken van 15 seconden lang aan een cadans tussen de 110-120 rpm, dus alles wat we in de longen hebben eruit pompen! Op het begin was het wel wat zoeken “moest ik op een kleine versnelling starten zodat ik zeker aan mijn cadans kwam?” Oké zo gestart, maar door dit te doen ging mijn hartslag niet snel genoeg de hoogte in. En dat was wel nodig als je 15sec hebt om jou HIT-hartslag te bereiken! Andere aanpak dan maar: hoger schakelen en proberen de benen rond te laten gaan, wat eigenlijk vrij goed lukte met het resultaat dat ik toch aan mijn cadans kwam en dat de hartslag de lucht inschoot. Zodoende was de training toch geslaagd! 

Week 5 werd een rustig weekje met een cadans, kracht en duurtraining. Toch goed voor een weekje van ongeveer 8 uurtjes. Ik heb deze week wel afgesloten met een iets langere duurtraining. Dit kwam doordat we met mijn plaatselijke fietsgroep een groter ritje is gaan rijden, waardoor dit een duurtraining werd van 4.5 uur. Oeps MY BAD  

Trainen voor Limburgs Mooiste - deel 2
Foto (ter illustratie): AGU

Generale repetitie van 180 kilometer

Week 6: De week waar we nu zijn beland gaat de eerste van twee weken zijn waar we toch aan een kleine 10 uur fietsen gaan zitten. Dit gaat er komen door de duurtraining van 5.5 uur. Waar de rit naartoe gaat gaan? Goh, we gaan ons laten verassen. Maar dit is op zich nog niets vergeleken met de 190 km die mij gaan te wachten staan op de Limburgs Mooiste toertocht. Wat ik wel al weet, is dat mijn laatste training een kanaalroute gaat worden van 180 km die ik aanstaande 27 mei ga afhaspelen. Een laatste test voor de toertocht. Daarna zullen de km geen probleem meer mogen zijn. Want in die week vallen er weer een vo²max en sprinttraining, dus dit gaat een zeer pittige trainingsweek worden. Maar dit mag wel met het oog op de toertocht!

Begin van een drukke wielrenzomer

Ik hoop dat ik jullie weer wat wegwijs heb kunnen maken in mijn trainingsweken met de Fondo trainings app! Hopelijk genieten jullie ook allemaal van de trainingen van de app zowel voor deze toertocht of andere doelen? Ik ga hierna miss nog de training doen in verband met wedstrijden rijden. De toertocht is nog maar een begin van een drukke zomer met nog enkele wedstrijden die ik tot een goed eind zou willen brengen! Maar hoe ik mijn vorige tekst afsloot ga ik hem hier ook gaan moeten afsluiten! De weergoden zijn ons nog altijd niet goed gemutste dus bij deze. Hopelijk zijn de weergoden ons dan wat beter gemutst op 3 juni, want van mij mag de lente nu wel echt gaan beginnen. 😉

No items found.