Ervaringen

Volg Danielle in voorbereiding op de HandbikeBattle - deel 1

Op 27 juni 2024 vindt de 10e editie van de HandbikeBattle plaats. Daniëlle is daarvoor aan het trainen met het speciale Fondo trainingsprogramma en neemt ons mee in haar voorbereidingen!

Danielle van Hooff
Geschreven door
Danielle van Hooff

Ik ben Danielle van Hooff, ik ben 48 jaar oud en ik ga op 27 juni 2024 individueel deelnemen aan de HandbikeBattle in Oostenrijk. De HandbikeBattle is een wedstrijd voor revalidatiecentra in Nederland en individuele deelnemers. Ik heb in 2018 meegedaan met de Libra Bikers, het revalidatiecentrum van Eindhoven en in 2019 met team ZeeBra, het revalidatiecentrum van Revant in Breda.

Aangezien je maar 2 keer, in teamverband deel mag nemen aan de HandbikeBattle, dit is om andere revalidanten ook kennis en de kans te geven om de HandbikeBattle deel te nemen. Ik zou eigenlijk ik in 2022 al deelnemen aan de HandbikeBattle, maar vanwege een zware operatie in 2021 kon dat toen niet doorgaan.

Derde deelname

In 2024 ga ik deelnemen aan de 10e editie van de HandbikeBattle en het wordt voor mijn derde HandbikeBattle in Oostenrijk, op de Kaunertalergletscher. Door deel te nemen aan de HandbikeBattle ben ik in gaan zien dat ik meer kan dan dat ik voorheen dacht. Een paar jaar geleden heb ik het handbiken ontdekt en dat heeft er voor gezorgd dat ik niet meer zo vaak in de put zit en ik niet alleen bezig ben met het uitvallen van mijn lichaamsfuncties. 

Door met mijn handbike tochtjes te maken kan ik weer ontspannen en ben ik minder somber. Ik ben hierdoor ook veel sterker geworden. Ik kom meer buiten en dat verhoogt mijn weerstand, waardoor ik minder vaak ziek ben. Ik maak tochten met vrienden die ook een handbike hebben en train bij handbikeclub wielervereniging Breda.

Het trainingsschema

Voor de HandbikeBattle moet je echt wel goed trainen, je kunt niet zomaar ongeoefend de Kaunertalergletscher oprijden. Ik volg een trainingsschema in de app Fondo, van de KNWU. Dit is een speciaal schema voor de HandbikeBattle. Het is een schema van 22 weken; 3 trainingen per week. Dat varieert van sprinttraining en duurtraining. Een sprinttraining is 1 minuut hoge cadans(veel omwentelingen op een zwaar verzet.) Dit kun je maar net volhouden. En dan rust van 2 minuten. Het doel is om sterker te worden en in korte tijd tot het maximale uithoudingsvermogen te gaan.

Een duurtraining is bijvoorbeeld 1 uur en 30 minuten rustig rijden op een bepaald wattage. Ik stel dit in op een Tacx (een hometrainer, waar mijn handbike op staat): 60 watt. Dan train ik nog 1 keer per week met het Handbiketeam ZeeBra 2024, van Revant mee. Hier doe ik voornamelijk krachttraining in de vorm van een circuit en dan herhalen. Maar ook HITT training(explosieve korte intervallen) op een hometrainer. 

Op zaterdag train ik bij de handbikeclub van Wielervereniging Breda. Zo zie je dat het een hele gevarieerde training is. Ook heb ik daarbij in de Fondo app speciale voedingsadviezen die ik volg. Bij een sprinttraining 500ml isotone sportdrank. En bij een duurtraining is dat voedingsadvies weer anders. 

Danielle en Jolanda, die dit jaar voor de tweede maal Danielle's buddy wordt voor de HandbikeBattle

Nieuwsgierig naar de vorderingen van de andere deelnemers? Check de blogs van Karin en Margo in onderstaande links!

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo