Amstel Gold Race Toerversie - Bereid je erop voor met Fondo

De Amstel Gold Race Toerversie is Nederlands mooiste en zwaarste voorjaarsklassieker. Met de KNWU Fondo app bereid je jezelf optimaal voor dankzij unieke trainingsprogramma’s.

KNWU Fondo
Geschreven door:
KNWU Fondo

Wat is de Amstel Gold Race? 

De Amstel Gold Race is al geruime tijd de grootste wielerwedstrijd op Nederlandse bodem. De wedstrijd wordt al sinds 1966 in Limburg georganiseerd, met de start momenteel aan het Vrijthof in Maastricht en met de eindstreep in Berg en Terblijt, bij het buitenrijden van Valkenburg.

Sinds 2017 wordt er zowel een heren als een damesvariant van de Amstel Gold Race verreden. Beide wedstrijden zijn een heuse ode aan Zuid-Limburg. De wielerprofs rijden de hele dag kriskras door vrijwel de hele regio en doen daarbij plaatsen als Beek, Bemelen, Gulpen, Camerig, Vaals en Eys aan. Bekende beklimmingen op de route zijn onder andere de Cauberg, de Bemelerberg, de Eyserbosweg en de Keutenberg.

Mathieu van der Poel won de Amstel Gold Race in 2019 - Foto: NOS

In het verleden waren grote namen aan het feest in Limburg. Zo prijken onder andere Wout van Aert, Mathieu van der Poel, Marianne Vos, Philippe Gilbert, Anna van der Breggen, Erik Dekker, Michael Boogerd, Leontien van Moorsel, Johan Museeuw, Joop Zoetemelk, Jan Raas en Eddy Merckx op de erelijst.

Amstel Gold Race Toerversie

Tijdens de Amstel Gold Race Toerversie treed jij in de voetsporen van de wielerprofs. Een week voordat de profs hun wedstrijden rijden, kan ook jij al het moois van Zuid-Limburg ervaren.

De Amstel Gold Race Toerversie biedt de recreant liefst zes verschillende routes om te rijden. De kortste route is 65 kilometer, de langste route gaat over 240 kilometer.

De start van de toertocht is bij de Amstel Gold Race Experience in Valkenburg, waarna duizenden wielrenners op pad gaan voor prachtige, maar zeker ook uitdagende routes. Onderweg zijn diverse verzorgingsposten te vinden, met reparatie-inrichting, medische verzorging, toiletten, fruit, sportvoeding en -drank.

De toertocht is jaar na jaar immens populair. Zo populair zelfs, dat er bij het toekennen van de startbewijzen geloot moet worden.

Amstel Gold Race Toerversie
De Amstel Gold Race Toerversie trekt jaarlijks 15.000 deelnemers

Trainen voor de Amstel Gold Race met Fondo

Voor de gelukkigen die door de loting heen zijn gekomen, start een leuk voorbereidingstraject. Een gedegen voorbereiding kan je immers een flink eind op weg helpen tijdens de Amstel Gold Race Toerversie. Zeker de langere afstanden hebben immers venijnige beklimmingen en vele hoogtemeters.

Dankzij de samenwerking met de organisatie van de Amstel Gold Race, mag de KNWU met haar bekroonde trainingsapp Fondo de exclusieve trainingsprogramma’s voor alle deelnemers verzorgen.

De trainingsprogramma’s zijn geschreven door een heuse KNWU talentcoach, waardoor kennis uit de topsport nu ook op een toegankelijke wijze beschikbaar komt voor de recreant. De inhoud van de trainingsschema’s is de perfecte combinatie van een aantal basisprincipes:

  • Specificiteit: Je traint je lichaam om te wennen aan een bepaalde inspanning, en zo word je daar beter in.
  • Supercompensatie: Met elke inspanning dien je je lichaam een prikkel toe waarvan het moet herstellen. Je lichaam herstelt na iedere training net iets beter ‘dan nodig’.
  • Rustige opbouw: Door rustig te beginnen train je juist het vermogen om uiteindelijk sneller te herstellen van zware inspanningen.
  • Gevarieerd trainen: Fiets je drie keer per week hetzelfde rondje in hetzelfde tempo, dan neemt de trainingsprikkel af. Variatie is dus enorm belangrijk.

Hoe ga je met een Amstel Gold Race Toerversie trainingsschema aan de slag? 

  1. Vul je hartslag- of vermogenszones is. Deze zorgen er namelijk voor dat je tijdens het trainen gebruikt maakt van het juiste energiesysteem.
  2. Kies je niveau. Niveau 1 is hierbij het programma voor de beginnende fietser en niveau 4 voor de echte fanatiekelingen. Voor de Amstel Gold Race Toerversie van 65km heeft Fondo een niveau 1 trainingsprogramma klaar staan. Voor de afstanden 100, 125 en 150 kilometer is er de keuze uit niveau 2 en 3, terwijl de 200 en 240 kilometer programma's op niveau 3 en 4 worden aangeboden.
  3. Kies je trainingsdagen. Je kan zelf aangeven hoeveel dagen je in de week kan trainen.
  4. Trainingsvolgorde. De programma’s gaan uit van een goede balans tussen intensieve en rustige trainingen. Je mag de trainingen uitvoeren wanneer je wilt, maar probeer deze rustige en intensieve trainingen zoveel mogelijk af te wisselen.
  5. Twijfel en vragen? Via de chatfunctie in de Fondo app kan je direct in contact komen met de KNWU talentcoaches. Stuur ze gerust je vragen of opmerkingen!
Amstel Gold Race Trainingsschema
Bereid je voor met de Fondo trainingsprogramma's voor op de Amstel Gold Race Toerversie

Trainingsdoelstellingen voor de Amstel Gold Race toerversie

Wanneer je begint te trainen voor een specifiek evenement is het belangrijk dat je precies weet waar je voor gaat trainen. Hoe intensief is de tocht bijvoorbeeld? En hoe lang zit je op de fiets? Dat zijn twee belangrijke vragen om te stellen voordat je begint met trainen. In het geval van de Amstel Gold Race Toerversie zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

  • Klimmen. Tijdens de Amstel Gold Race leg je nogal wat hoogtemeters af. Goed leren klimmen is dus zeker relevant. Helaas heeft niet iedereen een heuvel tot zijn beschikking. Daarom heeft het trainingsschema enkele intensieve trainingsvormen die de intensiteit van een beklimming nabootsen. 
  • Intensiteit. De Amstel Gold Race is alles behalve een evenement waar je een strak tempo kan rijden. Er zitten veel tempowisselingen in en over het algemeen ben je vooral van heuvel naar heuvel aan het rijden. Niet alleen moet je de klimintensiteit trainen, maar ook het herstelvermogen. Duurtrainingen worden hiermee dus ook erg belangrijk. Kan jij op het vlakke goed in D1 blijven? Dan bespaar je enorm veel energie.
  • Afstand. Hoe langer de tocht is die je gekozen hebt, hoe meer trainingsarbeid daar ook voor nodig is. Dit houdt in dat je er goed aan doet om de lange duurtrainingen heel serieus te nemen. Zo bereid je jouw lichaam voor op een lange inspanning.
  • Trapfrequentie. Een van de dingen die belangrijk zijn om op te letten tijdens het trainen voor een heuvelrit is je trapfrequentie. Dankzij een hogere trapfrequentie maak je meer gebruik van je uithoudingsvermogen en kan je de spieren in je benen wat meer rust geven. Dit zorgt er zeker tijdens een lange tocht voor dat je het makkelijker volhoudt.

Veel trainingsplezier en we zien je in Limburg!