Tips en inspiratie

7 tips om overlast van de eikenprocessierups te voorkomen

In de zomermaanden (juni, juli en augustus) is de overlast van de eikenprocessierupsen het grootst, wanneer ze weer hun brandharen loslaten. Als je klachten hebt of krijgt is het belangrijk om vooral niet aan de bultjes te zitten. Dit maakt de klachten juist erger. We geven je tips zodat je toch prettig kunt blijven fietsen zonder (of met minder) klachten.

KNWU Fondo
Geschreven door
KNWU Fondo
 1. Kies een andere route
  Als je weet dat er op jouw route een paar eikenbomen staan waar de eikenprocessierups gesignaleerd is, kies dan een andere route. Eiken die de eikenprocessierups hebben herken je aan een lint of stuk plastic dat om de boom gewikkeld is. Misschien kom je wel op een rustige weg terecht die nog niet door veel mensen is ontdekt. Gebruik voor nieuwe routes bijvoorbeeld Komoot of Strava.
 2. Fiets niet na een regenbui
  Ook de komende weken kan het soms 's nachts gaan regenen. Wanneer het heeft geregend kunnen de haartjes die op de grond liggen makkelijk opspatten. Ze blijven daarbij dan nóg beter aan je kleding en huid plakken.
 3. Draag arm- en beenstukken
  Hoewel het in deze periode natuurlijk erg warm kan worden, is het dragen van arm- en beenstukken en een buff wel effectief tegen de brandharen van de eikenprocessierups. Zeker na een regenbui is het dus handig om arm- en beenstukken aan te doen. Doe daarbij ook een (zonne)bril op. Zo voorkom je dat de haren in je ogen belanden.
 4. Let op voor overstekende rupsen
  Rupsen kunnen ook (in groepen) de weg oversteken. Voorkom dat je er overheen rijdt en raak de rupsen ook niet aan om ze weg te halen.
 5. Was je kleding goed
  Wanneer je hebt gefietst kun je het beste je kleding goed wassen, als het mogelijk is op 60 graden. De kans bestaat dat je huid anders alsnog in aanraking komt met de haren die op je kleding zijn blijven plakken.
 6. Gebruik plakband of (schilders)tape wanneer je haartjes op je huid hebt
  Mochten er haren op je huid zitten na een stuk fietsen is het soms mogelijk om deze nog te verwijderen. Dit kun je doen met een stuk plakband of (schilders)tape waar de haren aan blijven plakken. Spoel daarna de huid met lauw water.
 7. Behandel de bultjes
  Als je toch bultjes krijgt op je huid, kun je die behandelen. Gebruik daarvoor een verkoelende crème met menthol of gebruik juist tijgerbalsem om de klachten te verminderen.

Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups op: thuisarts.nl

Verder lezen:

No items found.

Theorie in praktijk brengen?

Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU.

Download Fondo voor iPhone of Android Download Fondo

Powered by Shimano Service Center

Shimano Service Center is materiaal- en onderhoudspartner van Fondo. Heb je een vraag over (het onderhoud van) je fiets? Bekijk dan eens de andere artikelen of bezoek een Shimano Service Center bij jou in de buurt.

Vind een Shimano Service Center Download Fondo

Powered by BORN

Dit artikel is geschreven in samenwerking met BORN, voedingspartner van Fondo. BORN biedt een gratis voedingsadviestool aan waarmee je een persoonlijk voedingsplan ontvangt vol ideeën, tips & tricks over hoe jij met (sport)voeding het beste uit jezelf kunt halen.

Ontvang jouw voedingsplan Download Fondo